In Vlaanderen werd er één jaar geleden, 1 juni 2018, een grondige hervorming van de belastingen op de aankoop van een woning doorgevoerd. Sinds de hervorming zijn de registratierechten niet meer op het kadistraal inkomen (ki) gebaseerd, maar op de aan aankoopprijs van een woning. Het verschil tussen een klein (taks 5%) en een groot beschrijf (taks 10%) is er niet meer. Er is nu enkel een uniforme registratietaks van 7% van toepassing met als enige voorwaarde dat de aangekochte woning fungeert als gezinswoning.
 

Heeft de verlaging van de registratierechten een impact op de Vlaamse vastgoedmarkt? Roel Druyts, CEO van Hillewaere geeft ook zijn opinie.

Een korting van 5.600 euro

Bij een woning die minder dan 200.000 euro kost, moet op de eerste schijf van 80.000 euro geen registratierechten betalen. Wat eigenlijk wil zeggen een korting van 5.600 euro! Deze vrijstelling verschuift in 16 Vlaamse steden naar 220.000 euro omdat hier de prijzen van vastgoed hoger liggen.

Een duw in de rug voor vastgoed

Roel Druyts geeft aan dat deze hervorming in combinatie met de lage rentvoet op hypothecaire leningen de verkoop van vastgoed op dit moment een duw in de rug geeft in Vlaanderen. Hillewaere Vastgoed heeft in de maand april 26 miljoen euro verkocht aan vastgoed. Dit is een bedrag wat we niet eerder in een maand verkocht hebben.

De grens van 200.000 euro

Ook bij de notarisfederatie staat de driemaandelijkse barometer hoog met een stijging van 8% in de transacties ten opzichte van 2018. Deze stijging is opvallend meer aanwezig bij woningen tot 200.000 euro. In de periode na de belastinghervorming zijn er 500 huizen meer verkocht van minder dan 200.000 euro en 600 huizen minder verkocht van meer dan 200.000 euro. Bart Van Opstal geeft aan dat de verklaring van deze verandering de gewijzigde belastingregels zijn.

Wie zijn de winnaars en wie de verliezers?

Prijsonderhandelingen nemen toe als gevolg van deze hervorming in het vastgoedlandschap. Dit komt omdat kandidaat-kopers graag proberen om woningen onder de 200.000 euro aan te kopen. De reden hiervan is dat ze op deze manier een prijsdaling bekomen en ook de korting van 5.600 euro zoals hierboven vermeld is krijgen.

Daarom zijn de verliezers in deze situatie de verkopers, omdat zij minder geld voor hun eigendom krijgen. Vaak komen kopers en verkopers tot een compromis om deze prijsdaling goed te maken. Door bijvoorbeeld meubels over te nemen of een beetje cash bij te geven.

De grootste verliezer in dit verhaal is de Vlaamse Overheid. We zagen eerder dat er dit jaar 500 meer huizen van onder de 200.000 euro gekocht werden vanwege de belastingkorting die hier bij komt kijken. Omgerekend wil dit voor de overheid zeggen dat 500 kopers een belastingkorting van 5.600 euro krijgen. Voor de overheid betekent dit dat ze 2,8 miljoen euro aan registratie-inkomsten missen. Hiermee zijn ze dus veruit de grootste verliezer.

Bron: De Standaard
Origineel bericht geschreven door: Johan Rasking