De strak aangelegde voortuin in Franse stijl is het eerste wat u ziet wanneer u dit prachtige kasteeldomein oprijdt. Het doet denken aan Versailles in Parijs, maar het gaat hier wel degelijk over het Zoerselhof in Zoersel. "Op het domein staan zeldzame bomen van 300 jaar oud", aldus de eigenaar. Het Laatste Nieuws keek samen met ons mee binnen in dit iconische, classicistische kasteel.
Het eigenlijke ontstaan van dit prachtige kasteeldomein ligt in de dertiende eeuw. Terug naar de tijd waarin Hendrik I, de Hertog van Brabant, grote grondgebieden van Zoersel en Westmalle aan de Abdij van Villers-la-Ville schonk. Het initiële plan van deze cisterciënzers was om een nieuwe abdij op te richten in Zoersel, maar ze vestigden deze uiteindelijk in Hemiksem, die de naam Sint-Bernardsabdij kreeg. Diezelfde paters stichtten in Zoersel wel een steenbakkerij. Met deze bakstenen werd het Zoerselhof gebouwd, waar provisor of toezichthouder Bonifacius De Wolf in 1787 zijn intrek nam.
Lang heeft hij er echter niet kunnen wonen. Tijdens de Franse Revolutie werden namelijk alle kerkelijke goederen verbeurd verklaard. Het kasteeldomein werd verkocht en kende een reeks verschillende eigenaars, waaronder Baron Van de Put. Sinds de jaren 50 huist het kasteel een brasserie-hotel.
Naar oude glorie hersteld
In 1989 kocht en renoveerde Ivo Van Vaerenbergh kasteel Zoerselhof en bijhorend parkdomein met een oppervlakte van maar liefst 15 hectare. "Door een brand in 1956 had het kasteel geen fatsoenlijk dak meer, wat we erop hebben gelegd. Alle koterijen uit de tuin hebben we verwijderd. We hebben het domein eigenlijk teruggebracht naar de toestand van de achttiende eeuw. Einde 1990-begin 1991 zijn we hier dan komen wonen."
Deze restauratie heeft het Zoerselhof in ere hersteld. Van zodra u de N12 (Zandstraat) richting de Zoerselhofdreef afdraait, ziet u het kasteel op een afstand van 500 meter al schitteren. Zeker bij goed weer. De indrukwekkende oprijlaan is langs beide kanten omringd door geometrisch aangelegde tuinen in Franse stijl. De grootste grandeur van het voorhof komt van de 140 taxussen, waarvon sommige exemplaren al wel ouder dan 100 jaar zijn. "Het Zoerselhof telt slechts 3 hekwerken. Voor de rest is het hier afgesloten door dreven, hagen en grachten. Op die manier blijft het domein verbonden met het Zoerselbos, wat zorgt voor een migratie van wild zoals reeën.
Voldoende slaapkamers
Het kasteel, dat een bewoonbare oppervlakte van 1.000 m² telt, is opgetrokken in een classicistische stijl. Karakteristiek voor het Zoerselhof zijn de vele ramen met witte luiken. De gevels van het kasteel zijn dan ook een beschermd monument, alsook het koethuis ernaast. De voordeur leidt naar een centrale inkomhal met open haard die toegang biedt tot een ruime vergaderzaal, verschillende bureauruimtes, een dienstkeuken en apart toilet. Het volledige gelijkvloers is voorzien van een parketvloer met visgraatpatroon.
De houten trappen of elektronische lift begeleiden u naar boven, waar zich het woongedeelde bevindt. De leefruimte heeft een open haard en inbouwkasten. Daarnaast is er ook een keuken, eetkamer, master suite met dressing en badkamer, 3 slaapkamers, een tweede badkamer en apart toilet. Allen eveneens grotendeels voorzien van parket met visgraatmotief. De tweede verdieping huist nog enkele polyvalente ruimtes die momenteel ingericht zijn als kantoorruimte en extra slaapkamer met badkamer. Een speelkamer en extra opbergruimte bevinden zich op de zolder, de derde verdieping. Een extra troef is de grote kelder van meer dan 230 jaar oud. Ideaal om wijn in op te bergen.
Kunst in en rond het kasteel
Wat daarnaast ook opvalt in het kasteel, zijn de vele kunstwerken. Die artistieke toets komt van eigenaar Ivo. De werken zijn vooral monochrome en minimaal van aard, naar de waarden van de oude cisterciënzers: strengheid, eenvoud en beheersing.
Ook in de parktuin staat kunst van zowel Belgische, Nederlandse, Britse en zelfs Amerikaanse kunstenaars te pronken. De werken van onder meer Paul Van Hoeydonck, Jan De Kock en David Nash passen bij de geometrische "minimal art" van binnen en gaan op in het omringende groene landschap. Kunstwerken staan er eveneens in de achtertuin, die, in tegenstelling tot de Franse voortuin, in Engelse stijl is aangelegd. Het gaat om een wildere tuin met verschillende vijvers.
Hedendaags wooncomfort
Op het kasteeldomein is er verder ook nog een klassiek koetshuis te vinden, dat een aparte bar, een bovenliggend appartement en een driedubbele garage met laadinfrastructuur als nieuwe invulling kreeg. En daarachter ligt bovenop ook nog een tennisterrein. Wat het Zoerselhof nu net zo buitengewoon maakt? "Het is een erg hedendaags kasteel naar moderne stijl van de cisterciënzers. Enorme tapijten gaat u hier niet vinden. Door de dikke muren, het dubbel glas en ook de warmtepomp in het koetshuis is het kasteel trouwens erg energiezuinig, wat best uitzonderlijk is voor het erfgoed", zo zegt de eigenaar.
De vraagprijs voor dit kasteeldomein bedraagt op dit moment 4,45 miljoen euro. "Wij hebben hier nu meer dan 30 jaar verbleven, ook lange tijd samen met onze 3 zonen, die momenteel elders wonen. Intussen hebben we een mooi appartement in Antwerpen aan de Schelde. Het kasteel moet echter niet dringend van de hand", vertelt Ivo. "We hebben al een aantal kandidaten gehad, maar wellicht is de verkoop niet voor morgen. Al weet je nooit."
Graag wat meer informatie? Bekijk kasteeldomein het Zoerselhof online via deze link.
Bron: Het Laatste Nieuws
Origineel bericht geschreven door: journalist Ewoud Meeusen