Eerlijk? Ik ben niet zo’n ‘open-monumenten-dag-mens’. Ik ben niet zo’n groepsdagjesmens in het algemeen. Het staat mij tegen om tussen veel volk te lopen om dan te proberen te genieten van iets wat onbetwist wel de moeite waard is. Maar soms kan het dus gewoon niet anders. Omdat het de enige dag is waarop je die specifieke architectuur aan het werk ziet. Dat je kunt voelen, hoe zovele jaren na datum, een gebouw nog steeds niet heeft ingeboet aan schoonheid en praktische bewoonbaarheid.
 
Het valt me dan ook op dat de mensen die zo’n pand bewonen zich echt stuk voor stuk, heel bewust zijn van dat stukje erfgoed dat hen toevertrouwd werd. Oude materialen,  kunst, meubilair, mooie ruimtes, interessante perspectieven. Erfgoed en visie.
 
Ik kan me voorstellen dat je ontzettend blij kunt worden als je er in slaagt om zo een pand, een huis met een echt verhaal, te kopen. Tegelijkertijd denk ik dat het geen evidentie is. 
De noden van modern comfort verzoenen met het respect voor de eigenheid en de authenticiteit van zo’n gebouw. Dat is dan nog de meest in het oog springende eis. Maar wat met restauratie? Hoe ingewikkeld kan zoiets worden? En hoe belangrijk is het niet om je hier te laten bijstaan door de juiste mensen, die weten waarover ze het hebben? 
 
Terwijl ik door een paar van die prachtige huizen kuierde, dacht ik meteen ook aan mijn studententijd. Het was een tijd waarin huisjesmelkers soms prachtige oude panden in het centrum van de stad opkochten en opkavelden in zoveel mogelijk kleine studentenkamers, vaak met minimaal comfort. De huizen verloren hun eigenheid, hun grandeur, en verloederden. 
 
Vele jaren later werden sommige van die mooie panden gekocht door iemand die er wel oog voor had en er terug iets mooi en statig van maakte. Want dat het een belegging en een investering op lange termijn is, dat staat vast. Je krijgt er heel veel voor terug, maar je moet wel weten waaraan je begint. 
 
Restauratie en onderhoud, het is een hele onderneming. Je kunt je dan ook best laten bijstaan door een makelaar die ervaring en respect heeft voor dit soort projecten, als je de kans krijgt om er in mee te stappen. 
 
Misschien moeten we daar nog eens over nadenken in de toekomst,  misschien zelfs voor de volgende ‘Open Monumenten Dag’. Hoe we ons patrimonium maximaal herstellen. Hoe we leegstand of zelfs verkrotting van die prachtige gebouwen, uit de wereld helpen.  Wij, bij H&H, willen daar graag een handje bij helpen. 
 
Columnist: Uw Hillewaere vastgoedmakelaar
 
(Download hieronder de brochure 'Monumenten, een kennismaking')

Bekijk de bijlage