Bij de (ver)koop van een eigendom komt heel wat administratie kijken. Niet alleen voor, maar ook na de overeenkomst is er veel te regelen. Een belangrijke hier is de brandverzekering. Waar sluit u die als koper het best af? En wat gebeurt ermee na een verkoop? We vroegen onze experten Myriam Klug, Hillewaere Verzekeringen en Herman Verbruggen, Hillewaere Hypotheken om wat meer tekst en uitleg.
Meer dan brand alleen
Om te beginnen, schetsen we kort even wat een brandverzekering juist inhoudt. “Een brandverzekering dekt, in tegenstelling tot wat vele mensen denken, meer dan brandschade alleen”, vertelt Klug. “Ze omvat namelijk een hele reeks dekkingen waarmee u uw woning optimaal kan beschermen. Denk bijvoorbeeld aan rook- en waterschade, glasbreuk, inslag door bliksem, storm of natuurrampen. Ook dan zal uw brandverzekering tussenkomen.”
Naast deze algemeen gekende bescherming is het tevens van belang om voor uw woning bijkomende, op maat gemaakte waarborgen te voorzien. Zo zijn bijvoorbeeld uw investering in zonnepanelen, een zwembad of professioneel aangelegde tuin ook optimaal verzekerd.
Ik koop. Waar sluit ik mijn brandverzekering af?
Vaak is het zo dat de bank waar u uw hypothecair krediet afsluit u ook zal vragen om daar de brandverzekering te tekenen. Dit is meestal een te dure polis die de scherpe rentevoet op de lening moet compenseren. En voldoet u niet langer aan de opgelegde voorwaarden in het contract? Dan kan het zijn dat uw bank uw krediet alsnog laat stijgen in interest.
“Bij Hillewaere Hypotheken pakken we dat anders aan”, zo stelt Verbruggen. “Wij sluiten de meest ideale brandverzekering af, volledig los van het hypothecair krediet. We doen dat via een onafhankelijke verzekeringsmakelaar die de brandpolissen bij verschillende maatschappijen objectief vergelijkt en het beste voorstel voorlegt. Zo bent u als klant altijd beter af, zowel qua voorwaarden als qua premie. Ook in het geval van schade kan u bij ons rekenen op een onafhankelijke expert die de onpartijdigheid ten volle garandeert.”
Ik verkoop. Wat gebeurt er met mijn brandverzekering?
Na de eigendomsoverdracht draagt u als verkoper ook de risico’s van uw net verkochte woning over aan de koper. Om er zeker van te zijn dat het eigendom op geen enkel moment onverzekerd is, geldt de officiële bepaling dat uw brandverzekering voor deze woning na het verlijden van de akte nog 3 maanden doorloopt.
“Wanneer de koper echter reeds een eigen brandverzekering heeft afgesloten voor de nieuw aangekochte woning, kan deze enkel hierop beroep doen en vervalt de bovenstaande officiële wetsbepaling”, aldus Klug.
In de praktijk
In de praktijk geldt daarentegen vaak de verplichting voor de koper om het eigendom reeds vanaf de notariële akte zelf te verzekeren tegen brand en andere schade. Dit laat de verkoper toe om zijn of haar huidige brandverzekering ook op dat moment stop te zetten en definitief over te hevelen naar de nieuwe woning.
“Dat laatste kan in principe altijd, want de bank mag geen termijn opleggen hoelang u uw huidige brandverzekering daar dient aan te houden”, verklaart Verbruggen. “Maar, zoals hier eerder gezegd, compenseren vele banken dit door andere kortingen in te trekken of aan te passen vanaf het moment dat er niet langer aan de voorwaarden wordt voldaan. En zo komt u meestal alsnog duurder uit. Bij Hillewaere Hypotheken kiest u daarom steeds voor zekerheid en transparantie.”
Sowieso is het belangrijk om bovenstaande afwijkende, maar eigenlijk dus vaak gebruikte, regeling op te nemen in de akte. Zo is er geen discussie mogelijk. “Breng als verkoper zeker ook uw verzekeraar op de hoogte van de overeenkomst. Zo kan deze het nodige doen en het eventuele niet gebruikte deel van uw verzekering compenseren”, aldus Klug.
Heeft u nog bijkomende vragen of graag een afspraak inboeken met één van onze experten? Dan kan voor Hillewaere Hypotheken online via deze link, telefonisch op +32 (0)14 65 45 71 of per mail naar herman.verbruggen@hillewaere.be. Voor Hillewaere Verzekeringen kan dat via +32 (0)3 380 10 90 of verzekeringen@hillewaere.be. Wij staan u graag te woord.