Een oude woning renoveren aan 6% BTW in plaats van de gebruikelijke 21% kan nog altijd, maar er zijn een aantal voorwaarden om van dit gunsttarief te genieten.
Het gunsttarief van 6% BTW geldt voor zowel de gebruikte materialen als de gefactureerde werkuren. Je moet wel beroep doen op officiële aannemers en vakmannen.
5 jaar oud
De woning moet minstens 5 jaar oud zijn. Om aan deze voorwaarde te voldoen moet het gebouw in principe minstens 5 jaar bewoond zijn. Het volstaat echter dat je woning in gebruik is genomen in de loop van het 5de kalenderjaar dat voorafgaat aan de verbouwingswerken. Om in 2014 nog te kunnen genieten van 6% BTW, moet het gebouw dus voor 1/1/2010 in gebruik genomen zijn. Let wel, het nieuwe regeerakkoord voorziet een bijstelling van deze termijn naar 10 kaar.
Mag je de hele woning renoveren?
Neen! De oppervlakte van het resterende oud gedeelte moet na de uitvoering van de renovatiewerken nog steeds groter zijn dan de helft van de totale oppervlakte van de woning. Bovendien moet het merendeel van de bestaande dragende muren behouden blijven.
Enkel voor privéwoningen
Het renovatiegunsttarief van 6% heeft enkel betrekking op privéwoningen. Weet wel dat het niet noodzakelijk je gezinswoning hoeft te zijn: ook je tweede verblijf of vastgoed dat je verhuurt komen hiervoor in aanmerking.
Wat bij gemengd gebruik?
Gebruik je je woning ook voor professionele doeleinden? Zolang het privégedeelte overheerst en je renovatiewerken aan het hele gebouw uitvoert, betaal je slechts 6% BTW op alles.
Gebruik je meer dan de helft van de woning voor je beroep? In dat geval betaal je 6% BTW op de werken die slaan op het privégedeelte, en 21% op alles wat betrekking heeft op het professionele gedeelte.
Afbreken en opnieuw opbouwen?
Goed om weten: in 32 specifieke Belgische steden maak je ook aanspraak op het verlaagde BTW-tarief van 6% wanneer je een oud huis volledig afbreekt en op diezelfde plaats een nieuwe woning bouwt.
De steden waar het BTW-tarief van 6% van toepassing is, zijn:
- de stedelijke centra van Antwerpen, Charleroi, Gent, Oostende, Mechelen, Bergen, La Louvière, Sint-Niklaas, Seraing en Luik.
- op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest : Brussel, Anderlecht, Sint-Gilles, Sint-Joost-ten-Node, Sint-Jans-Molenbeek, Schaarbeek, Vorst, Elsene, Ukkel, en Etterbeek.
- Leuven, Brugge, Kortrijk, Roeselare, Aalst, Dendermonde, Genk, Hasselt, Moeskroen, Doornik, Verviers, Namen.
Het speelt geen rol of het gebouw gelegen is in een zogenaamde ‘stadskanker’ of in een andere wijk of deelgemeente van die stad.
(Bron: CIB Vastgoedflitsen - 3 oktober 2014)