De dagen korten en de temperatuur zakt steeds verder naar nul. Nu het buiten kouder en kouder wordt, draait onze verwarming binnen weer op volle toeren. En toegegeven, dat vinden we heerlijk. Klassieke warmtebronnen zoals een houtkachel of hoogrendementsketel zijn echter vaak belastend voor het milieu. Gelukkig kan je je woning voortaan ook op een duurzame manier verwarmen. In dit blogartikel zetten we enkele van deze ecologische alternatieven voor jou op een rijtje.
De pelletkachel
Hou je van de gezelligheid van een kachel, maar ben je op zoek naar een milieuvriendelijk alternatief? Dan is een pelletkachel echt iets voor jou. Deze warmtebron maakt gebruik van een hernieuwbare, CO2-neutrale brandstof op basis van afval uit houtzagerijen: pellets. Een pelletkachel heeft een optimale verbranding met een rendement van 90% of meer, dat zo hoger ligt dan dat van een klassieke houthaard. Pellets zijn relatief goedkoop en makkelijk binnen te stockeren. Zo hoef jij ook niet meer dagelijks naar het tuinhuis te lopen voor hout.
Pelletkachels zijn eenvoudig in gebruik en zijn vaak via een afstandsbediening of smartphone te bedienen. Zo kan jij jouw woning op elk moment van de dag op de gewenste temperatuur houden. Deze duurzame kachels zijn bovendien in tientallen verschillende modellen en kleuren te verkrijgen en passen dus perfect in elk soort interieur.
De zonneboiler
Zonnepanelen kent iedereen, maar wat met een zonneboiler? Het principe van deze installaties is nochtans gelijk, beiden vangen ze de energie van de zon op en zetten deze om in iets anders. Zonnepanelen in elektriciteit, een zonneboiler in warmte.
De dak-collectoren van een zonneboiler absorberen de zonnestraling en zetten dit zonlicht om in warmte. Deze warmte wordt nadien doorgepompt naar een waterreservoir waar het tijdelijk opgeslagen wordt. Zo kan het later dienen om leidingwater te verwarmen.
Een zonneboiler voorziet jouw woning het hele jaar door van warm water. Zo bespaar je op jaarbasis tot wel 60% op je energiefactuur. Dit groene alternatief heeft daarnaast ook een heel lage CO2-uitstoot. Afwassen of douchen was dus nog nooit zo ecologisch!
De warmtepomp
What’s in a name. De naam zegt het zelf al: een warmtepomp haalt warmte uit de omgeving en gebruikt deze om jouw woning te verwarmen en van warm water te voorzien.
Net zoals de zonneboiler, maakt ook een warmtepomp gebruik van collectoren. Deze absorberen energie uit de buitenlucht, grondwater of bodem en geven deze energie vrij in de vorm van warmte in het verwarmingssysteem dat met de warmtepomp verbonden is.
De bovenstaande techniek produceert tot 75% van de warmte die je nodig hebt in huis. De overige 25% komt dan uit aardgas of elektriciteit. In combinatie met de lage uitstoot van CO2 is een warmtepomp het ideale zuinige en milieuvriendelijke alternatief voor de traditionele verwarmingsketel.
Je woning duurzaam verwarmen kan dus op verschillende manieren. Deze ecologische alternatieven houden de impact op het milieu zo laag mogelijk. Daarnaast zijn deze groene warmtebronnen ook een heel pak voordeliger en kan je als extraatje genieten van een aantal premies van de overheid. Het overwegen waard, toch?