De vraagprijzen voor luxevastgoed in de provincie Limburg kennen ongeziene hoogtes. Op het immoplatform Zimmo alleen al staan meerdere villa's te koop die boven de 2 miljoen euro rijken. "Deze prijzen hebben we nog nooit gezien", klinkt het bij vastgoedmakelaars in de regio.


Een perceeloppervlakte van bijna 2 hectares, groot genoeg om een eigen golfterrein aan te leggen, een majestueuze inkomhal die recht uit de opera van Wenen lijkt te komen en ook de rest van de villa, met binnenzwembad en eigen wellness, barst van de exclusiviteit. Het prijskaartje voor zo een landhuis aan de Wijnantslaan in Maasmechelen? 2.950.000 euro.

Ook Erik Bessems, de vastgoedmakelaar die deze villa verkoopt, zegt dit niet eerder gezien te hebben. "In Maasmechelen en Lanaken hebben we wel een paar keer een woning van zo'n anderhalf miljoen verkocht, maar dit is toch uitzonderlijk. Het is dan ook een waanzinnige woning. Zowel de afmetingen als de kwaliteit zijn ongekend. Als je deze villa vol marmer en graniet vandaag wil bouwen op zo'n stuk grond, ben je 5 miljoen kwijt." Dit landhuis staat echter ook te koop voor 2.450.000 euro, maar dan krijg je "slechts" 0,9 hectare in de plaats van de volledige 1,5 hectare grond.

De eigenaar, een Nederlander die erg gesteld is op zijn privacy, zit al enkele jaren met het idee om zijn luxe-woning te koop te zetten. Christie's International Real Estate zette reeds in 2019 een sfeerfilmpje online om de woning aan te prijzen. "In deze prijsklasse zijn er natuurlijk niet zoveel potentiële kopers", stelt Bessems. "Het kost ook wel wat om in zo'n huis te wonen."

Gekte op de luxemarkt

Bessems zegt zelf al dicht bij een verkoop te zijn geweest. "Voor dit soort woningen zal er altijd een publiek zijn van mensen die écht geld verdiend hebben. Als het je gegund is, is het een voorrecht om er te mogen wonen."

Cijfergegevens van Statbel bevestigen dat. In 2019 kregen in de volledige provincie limburg 3 luxe-eigendommen van meer dan 2 miljoen euro een nieuwe eigenaar. Voor het aantal vrijstaande woningen, met een verkoopprijs boven 1 miljoen, waren dat er 20. Twee jaar eerder bedroeg dat aantal 22. Het cijfermateriaal voor 2020 is er op dit moment nog niet. "Maar ik denk dat het aantal woningen boven het miljoen toeneemt", zegt de makelaar. "Ik heb er zelf al drie verkocht, terwijl het niet eens mijn specialiteit is. Er heerst een soort gekte op de woningmarkt: mensen willen hun geld van de bank halen en in een woning investeren."

Ook in Lummen staat er zo een pareltje te koop. Een ruime hoeve uit 1769 die in 2017 volledig en met oog voor detail werd gerenoveerd. De muurschilderingen aan het binnenzwembad zijn bijvoorbeeld van een Italiaanse schilder. "De impressionante woning laat zich kenmerken door haar ruimte- en lichtgevoel, door grote raampartijen, hoge plafonds en een exceptioneel binnenzwembad. De aangelegde tuin zorgt voor een oase van privacy, vlak bij het centrum van Lummen en de belangrijkste invalswegen", zo omschrijft VK Vastgoed het eigendom op de website. Wie de eigenaar wil worden van deze hoeve met zes royale slaapkamers, orangerie en eigen home cinema, op een perceeloppervlakte van meer dan 1 hectare, moet daarvoor wel 2.900.000 euro neertellen.

Het juiste moment

"Voor Limburg zijn dit uitzonderlijke prijzen", bevestigt ook Michel Becx, makelaar bij Hillewaere Vastgoed. "In mijn 11 jaar in de sector heb ik nog nooit zo'n boom meegemaakt in luxevastgoed." De zeer hoge vraagprijzen in het hogere vastgoedsegment zijn volgens de makelaar het gevolg van de algemene stijging van de woningprijzen sinds de komst van corona. "Door de boom in vastgoed is er meer appetijt om ook de luxepanden op de markt te brengen. De prijzen worden redelijk vlot betaald, dus het is het moment om meerwaarde te genereren."

Bij Hillewaere hebben ze zelf ook een imposante villa in de Langveldstraat in Hasselt, ter waarde van 2.685.000 euro te koop staan. "De villa werd gebouwd met zeer kwalitatieve materialen en beschikt over royale leefruimtes, drie (of vier) slaapkamers, drie badkamers, zwembad en jacuzzi. Verder is er een ruim poolhouse met verdieping, dat ook perfect kan dienen voor de uitoefening van een beroepsactiviteit", staat er op de website te lezen.

Vergelijk dit eigendom met andere woningen in deze prijsklasse, dan is de perceeloppervlakte van een goede 16 are eerder aan de kleine kant. "Het is luxueus wonen, maar de oppervlakte is beheersbaar. De woning ligt net buiten de stad, dat spreekt veel mensen aan. Trouwens, een gigantisch pand op een immense oppervlakte lijkt me een grotere uitdaging om aan de man te brengen. Wie wil dat vandaag nog?", verklaart Becx.

Ondanks het hoge prijskaartje is er "behoorlijk veel interesse". "Vooral van Limburgse ondernemers vanaf een jaar of veertig. Al hebben we ook een koppel prille dertigers gezien. Er is alleszins een cliënteel voor, zeker in en rond Hasselt."

Becx voorspelt dat vraagprijzen boven 2 miljoen euro in de toekomst wel vaker zullen voorkomen. "Limburg is op dat vlak aan een inhaalbeweging bezig. Het heeft er ook mee te maken dat het aanbod van luxewoningen in Limburg vrij beperkt is. Die schaarste drijft de prijs op."

Overdreven hoog?

Niet iedereen denkt daar echter hetzelfde over. Volgens notariskantoren blijft een vraagprijs richting 3 miljoen euro voor een woning in Limburg "hoogst uitzonderlijk". "Het is natuurlijk wel zo dat er de jongste tijd veel vraag is naar vastgoed", stelt Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be. "Er zijn veel kandidaat-kopers en in verhouding zijn er niet zoveel eigendommen te koop. Dat drijft de prijzen naar omhoog. Niet alleen van gewone woningen, maar ook van hele dure. De prijzen gaan omhoog en wakkere verkopers proberen hun graantje mee te pikken van die marktomstandigheden."

Een belangrijke kanttekening die hierbij gemaakt moet worden: de vraagprijs is niet altijd gelijk aan de verkoopprijs. De prijzen die momenteel gevraagd worden zijn dan ook "bij het haar getrokken" volgens Benoît Boes van Boes en Boes, een makelaarskantoor in het Hasseltse. "Wij zijn langer dan 15 jaar bezig en woningen boven 2 miljoen euro hebben we echt nog niet vaak verkocht. Akkoord, de prijs van luxevastgoed is gestegen sinds de coronacrisis, maar ook weer niet zo veel. Maar mensen horen over die stijging en denken: als het zo zit, ga ik mijn villa ook te koop zetten. Alleen moet ik eerst nog zien of ze ook verkocht geraken."

Graag wat meer informatie over de villa in dit artikel? Bekijk het statige eigendom online via deze link.

Bron: Het Belang van Limburg
Origineel bericht geschreven door: journalist Joos Meesters