Wat als een eigen thuis niet langer evident is? Als wonen een budgettaire uitdaging wordt, en kleiner wonen noodzakelijk is? Hoe zit het met die generatie die nu volop plannen maakt om het nest uit te vliegen, of intussen net iets heeft gehuurd of een eigen woning gekocht heeft? Hoe bekijken zij die evolutie? Hebben ze een baksteen in de maag of hun buik vol van stenen? Wat betekent een thuis voor hen? En hoe moet die eruit zien? ILIV legde het oor te luisteren bij jongeren tussen 18 en 30 jaar, Generation Y. 
 
Flexibel als ze zijn, zijn Gen Y-ers best bereid om klein te starten, en nadien groter te gaan, volgens de stroom van het leven, om vervolgens misschien weer kleiner te eindigen. Maar, ondanks hun ecologische bewustzijn en sociale engagement, willen ze wat wonen betreft niet te veel toegevingen doen.
 
Vijf spanningsvelden spelen hierin een belangrijke rol:
 
1. DRANG NAAR GROOT, NOOD AAN KLEIN
Jongeren hunkeren naar een gevoel van ruimte, omdat ze dat gewend zijn van hun ouderlijke woonst, en omdat het in lijn ligt met hun nood aan vrijheid. De wetenschap dat er steeds minder ruimte is om te bouwen en dat wonen steeds duurder wordt, is voor hen dan ook een grote bezorgdheid.
 
2. DELEN NOODZAKELIJK, PRIVACY ONDER DRUK
De generatie die probleemloos online meningen en foto’s deelt, wordt zich stilaan bewust van de keerzijde. Privacy en de nood om zich even te kunnen terugtrekken in het eigen kleine koninkrijk is een heet hangijzer.
 
3. DICHTER OP ELKAAR, MEER AFSTAND MET DE BUREN
Gen Y beseft dat naarmate we kleiner en dichter op elkaar zullen leven, de kans op burenhinder en geluidsoverlast toeneemt. Het behoud van een serene geluidsvrije zone om in te leven beschouwen ze dan ook als één van de grote uitdagingen.
 
4. VERLEDEN KOESTEREN, EN BIJBLIJVEN MET DE TRENDS
Gen Y is erg trendgevoelig, houdt van verandering en wordt voortdurend verleid door visuele prikkels. Daarnaast zijn ze graag uniek, ook wat hun interieur betreft. Ze gruwen van het idee van dertien in een dozijn. Maar: hun huis moet ook een veilige en vooral vertrouwde haven zijn, waar liefst niet te veel verandert.
 
5. TECHNOLOGIE ALS LUST, NIET ALS LAST
Gen Y heeft graag controle thuis, maar wordt niet graag gecontroleerd, ook niet door technologie.?Het huis van de toekomst wordt liefst geen high-tech woning vol gadgets en snufjes. Wifi, smartphones en tablets zijn welkom, robots niet. Kille technologie staat immers haaks op de warmte van het thuisgevoel.
Het besef dat het anders moet is er al, maar de terughoudendheid om in te leveren op persoonlijke ruimte en groen is groot. De Belg heeft nog steeds een klassieke baksteen in de maag.
 
Download hier de Gen Y infographic.
Of download hier het volledige onderzoeksrapport ‘Thuis als rustpunt in een wereld vol uitdagingen’.

Bekijk de bijlage