De markt van het hogere luxevastgoedsegment zet alweer een absoluut record neer. Maar liefst 1.927 Belgische appartementen en villa’s wisselden het afgelopen jaar voor meer dan 1 miljoen euro van eigenaar. Dat blijkt uit onze eigen analyse van de vastgoedmarkt en cijfers van FOD Economie. “Vastgoed blijft een goede investering én er is geen sprake van een meerwaardebelasting op de eigen woning in ons land. Deze zaken spelen zeker een rol”, zo klinkt het.
Wie dacht dat met de financieel grimmige tijden de markt van het hogere luxevastgoed ook een vertraging zou kennen, heeft het mis. Dankzij een uitzonderlijk verkoopjaar 2022 werd opnieuw absoluut record gevestigd met maar liefst 1.927 woningen die vorig jaar in ons land verkocht werden voor meer dan 1 miljoen euro. Een stijging in absolute cijfers van 12 procent – oftewel 234 woningen - ten opzichte van 2021. Vlaanderen kent als regio de grootste groei met 17 procent. In Brussel en Wallonië ligt de groei op respectievelijk 8 en 3 procent.
“Het verbaast niet dat de algemene cijfers aantonen dat de grootste groei zich in Vlaanderen bevindt. Vlaanderen is historisch gezien een economisch sterke regio en we zien daarbij ook dat onze Noorderburen nog steeds hun weg vinden naar grensregio’s in Vlaanderen. We zagen in 2021 een vloedgolf aan Nederlanders die hun weg naar Vlaanderen vonden om een luxewoning te kopen, maar deze trend blijft naar ons gevoel standhouden. Dit heeft onder meer te maken met verschillende, gunstigere fiscale factoren in ons land. Zo heerst er in Nederland een vermogensbelasting en is schenken in Nederland slechts in beperkte mate mogelijk. Daarnaast heeft de algemene inflatie van zo’n 10 procent de recordverkoop in 2022 ook zeker een duwtje in de rug gegeven door de verkoopprijs van een aantal woningen boven de magische grens van 1 miljoen te duwen.” Kristoff Herrijgers, Commercieel Directeur
Bovendien wijst Kristoff Herrijgers ook naar de geografisch gunstige positie van België qua huizenmarkt. België is namelijk het centrum van Europa met relatief betaalbare miljoenenpanden.
“Zo zien wij steeds vaker dat zakenmensen bij de keuze tussen België en onze buurlanden als thuisbasis, heel vaak bij ons uitkomen. Waar je bijvoorbeeld een kleine flat hebt in Parijs heb je voor datzelfde geld een riante villa in de rand van Antwerpen of Brussel. Bovendien vinden zij ook dat de centrumsteden zoals Amsterdam, Parijs, Antwerpen, etc. niet zo heel ver uit elkaar liggen en vinden zij het zeker waard om zich in ons land te vestigen."
Nieuwe woningen winnen steeds meer aan populariteit
Nog iets wat onze luxevastgoedexperts opvalt, is dat de recente panden, ook in het hogere luxesegment, het steeds beter doen. Woningen die – ook qua energienormen - helemaal in orde zijn, gaan vlot van de hand.
“Dit fenomeen merken we de laatste tijd ook in de hogere prijsklasse. Je merkt dat bij iets oudere woningen de doorlooptijd wat langer is. Dit wijten wij aan de huidige energieprijzen én energienormen die vanuit de overheid worden opgelegd. Bij een nieuwer pand weet de koper dat hij/zij de eerste jaren geen energetische werken zal moeten uitvoeren en dat speelt hoe dan ook een rol. De koper gaat, ongeacht de prijs van de woning, steeds vaker kijken naar de EPC-waarde van het pand.” Bart Van Delm, Algemeen Directeur
Stijgende rentes hebben geen invloed
De huizenjagers die op zoek zijn naar een pand van één miljoen euro of meer, hebben volgens onze vastgoedexperts ook minder last van de stijgende rentevoeten of bij uitbreiding de inflatie. De reden hiervoor is te vinden bij het sterke eigen kapitaal dat deze doelgroep bezit.
“Deze consumenten zijn niet helemaal afhankelijk van een rentestijging omdat zij vaak hun huidige woning voor een goede prijs kunnen verkopen waardoor zij al een groot deel van het nodige kapitaal bezitten voor het aankopen van een miljoenenpand. Vaak is er voor het overige deel sprake van eigen inbreng of kunnen zij vrij gemakkelijk het overige deel extra lenen.” Kristoff Herrijgers, Commercieel Directeur
Eerste kwartaal van 2023 is veelbelovend
Op de algemene cijfers van het eerste kwartaal is het nog even wachten. Maar de bewegingen in de verkoop voor het eerste kwartaal van dit jaar zijn ook veelbelovend. Zo hebben we in de eerste 5 maanden van 2023 al de helft van het totale aantal verkochte miljoenenpanden van 2022 verkocht. Kristoff Herrijgers wijt dit deels aan de extreem hoge energieprijzen die begin dit jaar een daling kenden en waardoor nog meer kopers terug de stap durfden te zetten tot aankoop van een nieuwe (luxe)woning. Bovendien merken onze makelaars dat ook de vraagprijs in de meeste gevallen nog steeds betaald wordt.
“Waar tijdens corona enorm veel vraag was naar woningen en er bijgevolg totaal niet onderhandeld werd over de prijs, zien we dit nu soms wel weer gebeuren. Maar ook dat valt nog steeds heel goed mee. Vaak beseffen kopers dat ze hun droomwoning niet willen laten schieten voor een som die over een termijn van pakweg 20 jaar verspreid wordt en bijgevolg verwaarloosbaar is. Dus vinden ze het de investering heel vaak waard om zekerheid te hebben hun droomwoning niet te missen.” Bart Van Delm, Algemeen Directeur
West-Vlaanderen: absolute koploper in miljoenenpanden
Traditiegetrouw zet West-Vlaanderen zich nog steeds neer als provincie met het meest verkochte miljoenenwoningen. Zo werden er dit jaar 489 panden boven het miljoen euro verkocht in deze provincie. Het ging daarbij om 193 appartementen waarbij Knokke er boven uitsteekt met maar liefst 156 verkochte miljoenenappartementen.
Antwerpen: tweede favoriet
De provincie Antwerpen volgt West-Vlaanderen op met een totaal van 384 miljoenenpanden waarvan zo’n 80 procent huizen zijn. Dit heeft te maken met de vele villawijken die de provincie in het Noorden van ons land kent.
Brussel: hoofdstad van Europa
Met een verkoop van 326 miljoenenwoningen, volgt Brussel de provincie Antwerpen op. Dit komt deels door de rijke aanwezigheid van expats in de regio. Het zijn de gemeenten Ukkel, Elsene en Etterbeek waar vorig jaar de meeste miljoenenpanden verkocht werden.
Oost-Vlaanderen: waar voor het geld
Bepaalde delen van Oost-Vlaanderen profileren zich – terecht – als goedkope(re) vastgoedregio’s, waar de rust en het landelijke leven terug te vinden zijn. Op locaties die ver van de grote invalswegen liggen, zijn er hierdoor vaak parels te vinden waarbij kopers meer dan waar voor hun geld vinden, ook in het segment van de miljoenenwoningen. Tegelijkertijd zijn er een aantal regio’s zoals bijvoorbeeld Sint-Martens-Latem die al jaren in het lijstje met hoge verkoopcijfers van miljoenenpanden staan. In Oost-Vlaanderen werden vorig jaar 248 huizen en 29 appartementen boven het miljoen verkocht.
Vlaams-Brabant: centraal gelegen
Geografisch gezien ligt Vlaams-Brabant – naast zijn eigen centrumstad Leuven – niet ver van andere grootsteden zoals Brussel en Antwerpen. Hierdoor kent de regio ook succes en durven de prijzen daardoor sneller oplopen. In 2022 werden er concreet 224 miljoenenpanden verkocht waarvan slechts 17 appartementen.
Limburg: kleinere maar stabielere markt
Limburg kent in Vlaanderen de meeste gunstige vastgoedprijzen, althans vanuit het perspectief van de toekomstige eigenaar bekeken. Dat maakt dat voor heel wat luxueuze panden vaak niet de kaap van 1 miljoen euro wordt bereikt. Toch werden er vorig jaar 53 miljoenenpanden verkocht, waarvan slechts 6 appartementen, wat beduidend meer is dan in 2021. Voor wie het zich afvraagt: Diepenbeek is hier dan weer de koploper met 3 van de 6 appartementen.
Dit bericht werd opgepikt door de pers, onder andere door:
- VTM (29/05/2023, fragment in het middagjournaal).
- Het Laatste Nieuws (29/05/2023): https://www.hln.be/vtm-nieuws/recordverkoop-van-luxewoningen-in-2022-op-een-jaar-tijd-12-procent-meer-miljoenendeals~a38175f4/.
- Het Laatste Nieuws (30/05/2023, fysieke krant).
- Podcast "De 7" (De Tijd, 30/05/2023, fragment in aflevering): https://open.spotify.com/episode/3k4oeQ7J4m3M6q02tYN0MP?si=64b62f167c6141df&nd=1.
- Bouw & Wonen Vastgoed (30/05/2023): https://www.bouwenwonen.net/artikel/Opnieuw-record-aan-verkochte-miljoenenwoningen-in-Belgie/50251.
- De Standaard (30/05/2023): https://www.standaard.be/cnt/DMF20230530_95094395.
- MSN.com (30/05/2023): https://www.msn.com/nl-be/nieuws/other/recordaantal-miljoenenwoningen-verkocht-in-ons-land-vermogenden-hebben-minder-last-van-de-inflatie-en-stijgende-rentes/ar-AA1bU69a.
- Business AM (30/05/2023): https://businessam.be/recordaantal-miljoenenwoningen-verkocht-in-ons-land/.
- Moustique.be (30/05/2023): https://www.moustique.be/actu/belgique/2023/05/31/de-plus-en-plus-de-maisons-a-un-million-vendues-en-belgique-surtout-en-flandre-263088.
- Dhnet.be (30/05/2023): https://www.dhnet.be/conso/immobilier/2023/05/30/de-plus-en-plus-de-maisons-a-un-million-vendues-en-belgique-surtout-en-flandre-BIUJIXW3TVCJXNER2PVWXJYIEI/.
- La Libre Economie Immo (30/05/2023): https://www.lalibre.be/economie/immo/2023/05/30/de-plus-en-plus-de-maisons-a-un-million-vendues-surtout-en-flandre-TYOCWVD5IJGNBGZ2AT2NDE7N64/.
- De Standaard (31/05/2023, fysieke krant).
- Het Nieuwsblad (31/05/2023, voorpagina in fysieke krant).