Het aanhoudende thuiswerk en de inflatie hebben de verkoop van luxevastgoed (panden vanaf 500.000 euro) nog een flinke boost gegevens in de eerste zes maanden van het jaar. Zo zijn in Vlaanderen in die periode liefst 3.969 villa's en appartementen in het hogere segment verkocht. In de provincie Antwerpen gaat het om 1.173 panden, of gemiddeld bijna 7 per dag. In Limburg gaat het om 151 luxepanden, ofwel bijna 1 per dag. In Oost-Vlaanderen werden 752 luxestulpjes verkocht, wat neerkomt op gemiddeld 4 per dag. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van Hillewaere Vastgoed, één van de grootste luxevastgoedspecialisten in Vlaanderen.


In de eerste jaarhelft van dit jaar werden maar liefst 3.969 woningen boven het half miljoen euro verkocht in Vlaanderen, zo leren nieuwe cijfers van Statbel. Als die stevige verkooptrend zich doorzet tot nieuwjaar, stevent het luxevastgoed af op een boerenjaar.

"Steeds meer Vlamingen investeren opvallend meer in hun eigen woning. Een trend die al enkele jaren aan de gang is en nog een extra boost heeft gekregen in coronatijden. Dat zien we ook in de verkoop van luxevastgoed. Die heeft in de eerste jaarhelft nog een flinke duw in de rug gekregen door het aanhoudende thuiswerk én de inflatie", aldus Bart Van Delm, Algemeen Directeur Hillewaere Vastgoed.

Provincie Antwerpen

Precies 1.173 villa's of luxeappartementen zijn er in de eerste helft van dit jaar verkocht in de provincie Antwerpen. Ofwel bijna zeven per dag. Van dat aantal wisselden 130 woningen zels boven het miljoen euro van eigenaar.

De populairste regio, om buiten de Metropool te vertoeven, is veruit het Rivierenland, met 293 verkochte luxepanden. In die regio bevinden zich onder andere Mechelen en Lier. Maar verder is deze waterrijke regio in het zuiden van de provincie, de enige plaats in Vlaanderen waar zoveel rivieren samenkomen. En laat die natuur nu net een troef zijn.

“De uitgestrekte gebieden in de natuur in het Rivierenland bieden veel potentieel voor wie op zoek is naar rust maar zich toch nog in de buurt van centrumsteden wil bevinden. Het is voor vele huizenjagers dan ook vaak een perfect compromis. We zien de voorbije maanden vele stedelingen uitwijken naar de rustigere regio’s.”

Een luxewoning in het Rivierenland kost al snel 863.000 euro terwijl je in het Antwerpse Scheldeland ‘al’ voor 680.000 euro kan genieten als God in Frankrijk. Maar de duurste panden vind je vandaag nog steeds in de Voorkempen, waar ze al snel een kleine 900.000 euro kosten.

Opvallend bij deze luxepanden is het grote terrein dat er vaak bij hoort. Zo bedraagt de gemiddelde perceeloppervlakte maar liefst 2.802 vierkante meter, de Noorderkempen kennen de grootste terreinen met een gemiddelde oppervlakte van wel 4.632 vierkante meter, oftewel bijna een halve hectare. Ook de grootste huizen vind je in de Noorderkempen met een gemiddelde oppervlakte van 402 vierkante meter. Deze woningen hebben in de meeste gevallen vier slaapkamers en heel vaak twee badkamers.

Hoe lang een luxepand te koop staat in de provincie, is sterk afhankelijk van regio tot regio. In het Antwerpse Scheldeland is zo’n woning gemiddeld na één maand al verkocht, zo blijkt uit cijfers van Hillewaere. Maar als je naar de Noorderkempen kijkt, kan een woning vaak tot wel vier maanden te koop staan.

“Gemiddeld verandert een luxepand binnen de drie maanden van eigenaar. Maar in sommige delen van de provincie heb je nu eenmaal een veel groter aanbod van woningen in het duurdere segment. De Noorderkempen is daar een mooi voorbeeld van. Het aantal villa’s en luxeappartementen zijn daar niet op één hand te tellen. Dat maakt natuurlijk dat de huizenjagers meer keuze hebben en een pand niet telkens de deur uitvliegt bij een eerste bezoek.”

Provincie Limburg

Ook in Limburg, waar het aanbod aan luxevastgoed in vergelijking met de rest van Vlaanderen nog eerder bescheiden is, kent het hogere segment toch ook meer succes. Zo zijn er in de eerste zes maanden van dit jaar al 151 luxepanden verkocht, of evenveel als in heel 2018. Van januari tot en met juni veranderde bovendien om de 1,5 week een woning boven een miljoen euro van eigenaar.

De regio waar het meeste luxevastgoed wordt verkocht in Limburg is volgens de vastgoedexpert overduidelijk Haspengouw. Voor gemiddeld 807.000 euro kan je er een villa van zo’n 300 vierkante meter op een perceel van om en bij de 2.000 vierkante meter kopen.

“Haspengouw is gekend voor de villawijken en dat blijkt duidelijk in de verkoopcijfers. Je vindt er nu eenmaal veel meer aanbod als het op luxepanden aankomt. De Oostelijke Mijnstreek is bijvoorbeeld een regio waar je minder aanbod hebt en de panden die daar verkocht worden, vinden doorgaans ook sneller een eigenaar omwille van het kleinere aanbod. Limburg is wel populair omwille van de lagere vastgoedprijzen. Als je vergelijkt met regio Antwerpen liggen de luxevastgoedprijzen beduidend lager en dat wekt al eens de aandacht van Antwerpenaren.”

Opvallend is dat er in de provincie Limburg heel wat panden met grote gronden te vinden zijn. Zo is de gemiddelde oppervlakte van een grond er 2.413 vierkante meter. Toch zijn er verschillen tussen de regio’s: in Haspengouw, Midden-Limburg en het Maasland heb je grondoppervlaktes van om en bij de 20 are, maar als je naar Zuid-Limburg en het Kempens Bekken kijkt, komt daar al snel 10 are, ofwel 1.000 vierkante meter bij. In de Oostelijke Mijnstreek moet je je daarentegen tevredenstellen met zo’n 1.359 vierkante meter. Deze woningen hebben allemaal drie tot vier slaapkamers en heel vaak twee badkamers.

“Je hebt in Limburg natuurlijk meerdere gebieden met uitgestrekte percelen midden in het groen. Die regio’s zijn vooral gegeerd omwille van de luxevilla’s die er te vinden zijn. Maar ook luxeappartementen kennen er succes. Die vind je dan logischerwijze meer in de grootsteden zoals Hasselt. Mensen gaan bewust kiezen voor een appartement of een villa, maar inboeten op hun comfort doen ze bijna nooit. Vandaar dat elk type luxevastgoed succes kent.”

Provincie Oost-Vlaanderen

Ook in Oost-Vlaanderen boerde de markt goed en stevent ze met 752 verkochte luxepanden af op een record. Ruim 80 woningen van meer dan een miljoen euro veranderden zelfs van eigenaar.

De regio in Oost-Vlaanderen waar het meeste luxevastgoed gekocht wordt is het Oost-Vlaamse Scheldeland met 387 verkochte luxepanden. Vaak gaat het dan over villa’s. Gevolgd door het Waasland met 125 verkochte luxewoningen. De Vlaamse Ardennen daarentegen kende een verkoop van ‘slechts’ 69 huizen en appartementen met een prijskaartje van meer dan een half miljoen euro.

“De Vlaamse Ardennen is een regio waar de woningmarkt sowieso gunstiger is voor de koper. De prijzen swingen daar nog steeds de pan niet uit, waardoor je voor minder geld een kwalitatieve woning kan kopen. Dit is vooral te wijten aan de ligging. Je zit er omgeven in het groen maar ook ver weg van alle verbindingswegen. Luxevastgoed is per definitie een woning met een verkoopwaarde van 500.000 euro. Maar in die regio vind je voor minder geld ook al vaak een aardig stulpje terwijl je in het Meetjesland al een pak meer betaalt voor eenzelfde type huis of appartement. Scheldeland is vooral populair door regio Gent waar de woningmarkt een boost kent en de prijzen bijgevolg vaak de pan uit swingen.”

Zo kost een villa in de Vlaamse Ardennen met een gemiddelde bewoonbare oppervlakte van 349 vierkante meter gemiddeld 647.000 euro. In het Meetjesland daarentegen kost een gelijkaardige woning al snel 879.000 euro. En in het Scheldeland tel je er gemakkelijk 712.000 euro voor neer.

De gemiddelde oppervlakte van een luxehuis in Oost-Vlaanderen bedraagt dan weer 292 vierkante meter. Ook de grootte van de perceeloppervlaktes verschilt van regio tot regio. Gemiddeld bedraagt een perceel er 2.316 vierkante meter maar in het Meetjesland en het Waasland gaan ze daar al flink over met respectievelijk 3.093 en 4.414 vierkante meter. Dit is volgens de vastgoedexpert te wijten aan de vele landbouwzones die verankerd zijn met de percelen met vooral hoeves op.

Een luxewoning staat in Oost-Vlaanderen gemiddeld 57 dagen te koop. En opmerkelijk: terwijl het in de Vlaamse Ardennen het goedkoopste is om een villa te vinden, staan de panden daar het langst, gemiddeld 64 dagen, te koop. In de Leiestreek, de op een na duurste regio, gaan de panden dan weer het snelst, 50 dagen, de deur uit. 

Vooral bij veertigers in trek

Huizen en appartementen van 500.000 euro of duurder zijn overduidelijk gegeerd bij Vlamingen tussen de 41 en 46 jaar. Vaak zijn de kopers getrouwd, hoger opgeleid en genieten zij van een zekere jobzekerheid.

“Deze groep heeft al een stuk van hun carrière achter de rug en heeft een job met een hoger inkomen. Ze hebben al wat reserve opgebouwd, sommigen onder hen erven en zo komt er plots extra geld vrij om te investeren in een kwalitatievere gezinswoning.”

Registratierechten

Bij Hillewaere verwachten ze dat luxevastgoed het ook volgend jaar goed zal blijven doen.

“Een belangrijke indicator daarvoor is het inflatiecijfer, dat blijft stijgen. Traditioneel brengen vele investeerders hun geld dan liever onder in activa. Een begrijpelijke reflex. Want Belgisch vastgoed heeft  de reputatie erg waardevast te zijn. Op termijn valt ook de meerwaarde op die je mogelijk kan realiseren. Huurrendement is één zaak, maar het rendement bij verkoop is nog veel belangrijker.” 

Daarnaast verwachten de experts ook bij een deel van het doelpubliek een shift, door de nieuwe registratierechten die vanaf januari in voege treden. Zo betaal je straks nog maar 3 procent registratierechten voor een enige woning in plaats van de huidige 6 procent, maar wel 12 procent vanaf een tweede woning in plaats van de huidige 10 procent.

“De nieuwe registratierechten vanaf 1 januari 2022 zullen een aanzienlijk aantal huizenjagers met een hoger beschikbaar inkomen pushen om het vaker op één woning te houden. Die mag dan wel duurder en luxueuzer zijn. Bij een woning van pakweg 700.000 euro besparen ze, onder de nieuwe regelgeving, al snel 21.000 euro op de registratierechten. Bij een investeringspand van pakweg 300.000 euro betalen ze daarentegen plots 36.000 euro registratierechten.”


Dit bericht werd opgepikt door de pers, onder andere door: