De Vlaamse vastgoedmarkt blijft op volle toeren draaien. De voorbije drie maanden noteerden de notarissen goed 14,7 procent meer transacties in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Ook de makelaars van Hillewaere Vastgoed beleefden drukke tijden. Zeker in het hogere segment, zo blijkt uit een driemaandelijkse analyse. "Vaak gaat het om een bewuste investeringsstrategie. Nu alles in de richting van een algemene inflatie wijst én het ernaar uitziet dat we nog niet van corona verlost zijn, kiezen meer mensen ervoor om te investeren in een nieuwe, meer comfortabele woning voor zichzelf.


 

Volgens CEO Roel Druyts zijn er twee belangrijke verklaringen voor de gestegen cijfers in het eerste kwartaal van dit jaar. “Zo speelt zeker het effect van de afschaffing van de Woonbonus een rol. Einde 2019 was er hierdoor een rush op vastgoed, wat dan weer voor een afkoeling heeft gezorgd begin 2020. Maar daarnaast zien we dat het hogere segment het uitzonderlijk goed heeft gedaan de voorbije drie maanden. Het aantal transacties ging niet alleen met ruim een vijfde omhoog. Ook de waarde van de transacties steeg met bijna 20%.”

Sterker nog: in het duurdere segment (+500.000 euro) was er in maart zelfs sprake van een recordmaand (+43% tov 2020), met meer vastgoedtransacties dan in de maanden januari en februari samen. Bij Hillewaere merken ze op dat zelfs een aantal panden die al 2.000 dagen of meer op een koper wachtten (of 16 keer langer dan een gemiddelde woning), nu plots wel van eigenaar wisselde. De gemiddelde doorlooptijd van een verkochte woning lag in maart zo op 538 dagen, waar dit normaal gezien slechts 120 dagen is.

Dit is volgens Druyts te verklaren door een krapte op de markt. Het aanbod van woningen in het hogere segment is het voorbije jaar stevig gekrompen. “Dit maakt dat er minder over de prijs wordt onderhandeld. De vraagprijs is ook de prijs die dezer dagen betaald wordt. Daar waar vroeger nog werd genegotieerd over 30.000 tot 100.000 euro, is daar nu geen discussie meer over.” 

Investeringsstrategie

Dat er meer krapte is op de markt, is dan weer te verklaren door een opvallend ‘corona-effect’. “We zien dat vooral gegoede veertigers en 50-plussers met een zeker opgebouwd vermogen - al dan niet dankzij een mooie erfenis - meer zijn gaan investeren in hun eigen woning”, aldus nog Druyts. “Daar waar men vroeger in tijden van lage rente veel sneller geneigd was om een appartement van pakweg 180.000 euro te kopen om te verhuren, belegt men dat vandaag liever in een nieuwe, nog comfortabelere woning voor zichzelf. Omdat velen - terecht - redeneren dat reizen en het ten volle uitoefenen van hobby’s er even niet inzit.”

Volgens Druyts is dit zeker een verdedigbare investeringsstrategie. “De verwachting is dat de vastgoedmarkt na de zomer dan wel een beetje zal afkoelen, maar dat zal slechts zeer beperkt zijn. Tegelijk wijst alles in de richting van een algemene inflatie, wat investeerders traditioneel aanzet om meer centen in activa onder te brengen. Met andere woorden: de investering in een comfortabelere woning is waardevast en je kan er tegelijk van genieten.”


Dit bericht werd opgepikt door de pers, onder andere door: