De coronacrisis heeft liefst één op de drie Vlamingen gestimuleerd om hun huis een grote make-over te geven. Gemiddeld spenderen ze 17.539 euro aan een nieuwe badkamer en/of terras, keuken en nieuw interieur. Ze doen dat niet alleen omdat ze nu meer tijd thuis spenderen en het zichzelf zo comfortabel mogelijk willen maken. Vaak hebben de Vlamingen er tijdens de voorbije maanden ook extra geld voor opzij kunnen zetten. Dat zijn slechts enkele van de meest opvallende resultaten uit het nieuwe Woononderzoek van Hillewaere, één van de grootste vastgoedspecialisten van Vlaanderen. De diepgaande bevraging bij ruim 1.000 woningeigenaars legt de onmiskenbare invloed van de pandemie op ons woongedrag bloot.
Dat Covid-19 ieders leven stevig door elkaar heeft geschud, is een understatement. De Vlamingen hebben zich de voorbije maanden op alle mogelijke vlakken moeten aanpassen. En dat heeft zonder twijfel een grote impact op het dagelijks leven in huis. Hillewaere, een van de grootste vastgoedspecialisten van Vlaanderen, is begin december nagegaan in welke mate ons woongedrag op zo’n korte termijn is beïnvloed. Het marktonderzoek dat het door iVox liet uitvoeren bij 1.000 Vlaamse woningeigenaars, geeft alvast een interessante inkijk op hoe we deze historische periode beleven.
“Wat meteen opvalt, is dat de Vlaming vandaag veel meer waarde hecht aan zijn eigen woonst en levenskwaliteit. Die gevolgen zien wij ook in de praktijk. Bijna de helft van de bevraagde Vlamingen die sinds de lockdown hun woning hebben verkocht of dit nog van plan zijn, doet dit specifiek omwille van de crisis. Een groot deel van hen beseft dat ze dringend nood hebben aan een andere woning of omgeving. Een aantal jonge gezinnen gaat bijvoorbeeld sneller op zoek naar een nieuwe woning met meer buitenruimte in een gezellige woonbuurt", aldus CEO Roel Druyts.
Vooral verkopers tussen 35 en 54 jaar achtten de tijd rijp om om hun woonst te verkopen. Mogelijks omdat ze vrezen voor een prijsdaling in de komende maanden en jaren, als gevolg van een gehavende economie. Bij Hillewaere zien ze voorlopig geen indicaties dat de Vlaamse woningmarkt op korte termijn plotse, sterke prijsdalingen zou ondergaan.
Dat is alvast goed nieuws voor wie in 2021 nog zijn woning wil verkopen. Goed 1 op de 15 bevraagde Vlamingen geeft aan dit van plan te zijn. Vaak bezitten ze een rij- of hoekwoning (36,4%) en wonen ze veelal in een stad. Een kwart van hen verkoopt omdat de coronacrisis hen aantoont dat ze andere kwaliteiten zoeken in een woning, zoals bijvoorbeeld meer ruimte of een tuin.
De gevolgen van de crisis op de persoonlijke financiën hebben voorlopig maar een kleine invloed op de woningmarkt. Amper 0,5% van wie zijn woning verkoopt, geeft aan door corona geld nodig te hebben en wil goedkoper gaan wonen. Bij Hillewaere zien ze in de praktijk dat het meestal om mensen gaat die een omvangrijke som geld hebben verloren op de beurs, of hun voornaamste bron van inkomsten helemaal zien opdrogen door lockdown maatregelen.
Grote make-over
Uiteraard nemen niet alle Vlamingen die nood hebben aan meer levenskwaliteit, de drastische beslissing om hun woonst te verkopen. Bijna één op de drie van alle Vlaamse woningbezitters (30%) vindt in de crisis motivatie om te verbouwen of hun interieur te veranderen. Vooral de badkamer (35%,6) en/of terras (30,6%), keuken (27,5%) en woonkamer (23,7%) worden (gedeeltelijk) gesloopt en vernieuwd. Vlamingen die hun interieur aanpakken, doen dit vooral in de woonkamer (54,5%) en/of slaapkamer (36,7%), keuken (36,1%) en eetkamer (28%).
Bij Hillewaere, dat ook interieurspecialisten in huis heeft, zijn ze alvast niet verbaasd door de grote make-over. Goed 61% van wie een make-over deed of er één plant in 2021, zegt meer tijd te hebben om zich met aanpassingen in of aan het huis bezig te houden, bijna een kwart zegt dat ze meer hebben kunnen sparen en een vijfde - vooral jongeren - heeft door corona gebreken ontdekt die ze willen verhelpen. Eén op de zeven is zijn huidige interieur simpelweg beu gezien.
“Vele Vlamingen doen inmiddels àlles noodgedwongen thuis: werken, dineren, sporten, ontspannen en zelfs hun volledige vakantie doorbrengen. Elke ruimte heeft dus nog meer een eigen functie. In de woon- en slaapkamers moeten werk en privé duidelijk gescheiden blijven. Denk maar aan het wegwerken van een bureautje achter paneelgordijnen, shutters als tussenwand, of een werkplek in een kastenwand. Anderzijds willen ze net die plaatsen waar ze echt kunnen ontspannen helemaal ‘upgraden’. Denk maar aan een nieuw, ruimer bad, een regendouche, een keukeneiland, nieuwe zetels,... Vele Vlamingen redeneren: als we dan toch moeten binnen blijven, dan liever als koning in eigen ‘kot’.”
Maar niet alleen in huis steken de Vlamingen de handen uit de mouwen, ook aan de buitenruimte besteden ze heel wat aandacht. Liefst 38% zegt dat ze hun tuin en/of terras sinds de coronacrisis belangrijker zijn gaan vinden. Vooral eigenaars jonger dan 35 jaar appreciëren het harder om te wonen in het groen en in een rustigere buurt. Goed 12% van alle respondenten die geen zwembad hebben, maar wel buitenruimte, zouden nu graag ook een duik in eigen tuin willen nemen. Concrete plannen hebben ze daar meestal wel nog niet voor. Geld speelt daarin een cruciale rol.
Quanto costa?
Een make-over kost natuurlijk ook enkele duiten. Eén op de drie woningeigenaars geeft wel aan dat ze dit jaar meer hebben kunnen sparen dan in 2019. De overgrote meerderheid van hen (83%) bespaart logischerwijze op horecabezoeken en reizen, maar ook op boodschappen. Het spreekwoord luidt dan ook niet voor niets: vele kleintjes maken één groot.
Wie gerenoveerd of heringericht heeft, gaf gemiddeld 17.539 euro uit. Dat lijkt veel, maar dat bedrag wordt uiteraard erg naar boven getrokken door het aantal verbouwers van hoofdzakelijk badkamers en keukens. Bijna een vierde gaf tussen de 1.000 en 5.000 euro uit.
Goed één op de tien Vlamingen geeft aan om nog in 2021 te verbouwen. In één op de drie gevallen is corona daarin een drijfveer. Gemiddeld zullen zij 21.437 euro spenderen aan een nieuwe badkamer en/of terras en tuin en keuken. Zo’n één op de twaalf geeft aan om in het komende jaar nog het interieur aan te pakken. Het merendeel van hen doet dit voor een bedrag tussen 1.000 en 5.000 euro.
“De meeste eigenaars die renoveren of herinrichten (89%) doen dit grotendeels uit eigen zak. Eén op de acht klopt ook aan bij zijn bankier voor een financiering. Meestal gaat het om jongere koppels of alleenstaanden. Slechts zeer weinig Vlamingen lenen bij familie (2%). Bij de aankoop van een woning is dat wel anders. Daar zien we toch al een tijdje dat één op de vijf nog een bedrag bij familie bijleent. Gemiddeld ontlenen ze dan zo’n 28.000 euro. In het merendeel van de gevallen doen ze daarvoor een beroep op het beschikbare vermogen van hun (schoon)ouders en in mindere mate op dat van hun broers of zussen (tot maximum 10.000 euro).”
Opvallend nog is dat een groep Vlamingen de nood aan meer comfort nog een stukje ruimer ziet. Liefst 11%, of ruim één op de tien, lonkt in 2021 naar een appartement of vakantiehuis aan de Kust of in de Ardennen, óf heeft er de voorbije maanden al één gekocht.
“Vooral aan de Kust hebben makelaars qua verkoop een topzomer achter de kiezen. Interessant daar was ook om te zien dat sommige oudere kopers niet zozeer een tweede verblijf zochten, maar er zich permanent willen vestigen.”
Meer tijd met kinderen
Het hoeft daarnaast niemand te verbazen dat vele Vlamingen de voorbije maanden ook meer tijd met hun (inwonende) kinderen doorbrachten. De meerderheid vindt dat best leuk, al zorgt die situatie bij bijna de helft van hen (45%) ook wel eens voor frustraties binnen het gezin.
Een meerderheid van de respondenten met inwonende kinderen (64%) vindt het dan ook erg belangrijk dat iedereen zich wel eens in een aparte ruimte kan terugtrekken. En zeker ook kinderen hebben daar regelmatig nood aan, zeggen zes op de tien ouders. In het bijzonder tieners en jonge adolescenten.
“Ruim een derde van de Vlamingen met kinderen geeft aan dat ze een aparte plek in huis hebben ingericht waar hun kinderen voor school kunnen werken of kunnen spelen. In de meeste gevallen bestond die al, maar is ze vaak verbeterd of uitgebreid. Ook voor kinderen lijkt een ‘changement de décor’ wat spanningen te kunnen wegnemen. Een kleine 6% heeft zelfs in de loop van de voorbije maanden die aparte ruimte vólledig heringericht.”
Goed één op de tien ouders met inwonende kinderen geeft overigens aan dat de slaapkamer van hun kind(eren) heringericht is sinds de eerste lockdown. Bij nog eens 4% staat dit op de planning voor 2021.
Niet alleen kinderen worden harder in de watten gelegd, ook huisdieren krijgen extra waardering in tijden van corona, zo blijkt. Goed zeven op de tien baasjes spenderen meer tijd met honden, katten, vogels, hamsters,... En ze waarderen de dieren ook meer. Is het niet met een extra snack, dan wel met een wandeling of wat vaker spelen. Goed een kwart van de baasjes heeft het dier ook meer ruimte gegeven in de woning. Gaat het niet om een aparte ruimte, dan wel over meer bewegingsvrijheid in huis.
Werken, werken, werken
Een meerderheid van de werkende Vlaamse huiseigenaars werkt sinds het begin van de coronacrisis ook minstens deels van thuis uit (56%). Bij hoger opgeleiden loopt dat aantal zelfs op tot 77%.
Meer dan driekwart van de thuiswerkers vindt het best aangenaam om van thuis uit de handen uit de mouwen te steken, al noemt 37% het ook “minder handig”. Ook op dat vlak merken de binnenhuisarchitecten van Hillewaere de voorbije maanden op dat er vragen komen om een betere werkplek in te richten.
“Bijna de helft geeft in de enquête aan daar ook écht nood aan te hebben (44%). Een kwart heeft zich vooral in het begin van de crisis ook flink geërgerd aan het feit dat hun woning er niet op voorzien was. En dat is ook geheel begrijpelijk. Heel wat mensen hebben niet de luxe om thuis over een apart bureau te beschikken, laat staan twee. Het is dan ook geen geheim dat een groep Vlamingen met een ‘zittend beroep’ vaker last heeft van fysieke kwalen, zoals rugpijn. Niet iedereen heeft vandaag thuis één of meerdere comfortabele bureaustoelen staan waar je minstens 7 à 8 uur per dag op kan doorbrengen.”
Meer dan de helft van de Vlamingen die nu regelmatig thuis werken, heeft inmiddels een aparte plek hiervoor ingericht. In een kwart van de gevallen gaat het om een afgesloten werkruimte. Een dikke 29% heeft een werkplek ingericht in een kamer die ook een andere functie heeft, zoals de woonkamer of de slaapkamer.
Toch geeft een derde aan ook even goed te kunnen werken op de zetel of aan de eettafel als aan een “echte bureau”. Meestal gaat het om jongeren.
Tot slot onthult het onderzoek nog dat 23% van de Vlamingen van oordeel is dat ze minder productief zijn als ze van thuis uit werken, zo’n 45,5% zal na corona er alles aan doen om ook nog op regelmatige basis thuis te kunnen werken en 67,2% hoopt dat zijn werkgever nu een stuk positiever zal staan ten opzichte van thuiswerk dan vóór de uitbraak van de crisis.
Dit bericht werd opgepikt door de pers, onder andere door:
- Het Laatste Nieuws Geld (31/12/2020): https://www.hln.be/geld/in-ons-kot-blijven-dan-maken-we-er-een-paleis-van-een-op-de-drie-vlamingen-verfraait-zijn-huis~aeb3216d/.
- Het Laatste Nieuws Mandelstreek (02/01/2021, fysieke krant).
- Het Nieuwsblad (03/01/2021): https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20210102_97097164
- Bouw & Wonen Verbouwen (04/01/2021): https://www.bouwenwonen.net/artikel/Een-op-de-drie-Vlamingen-geeft-huis-grote-make-over-door-corona/47044
- Videofragment tijdens VTM Nieuws (02/01/2021, 19 uur): https://youtu.be/eZMteSNkIxU.
- Mijnbenovatie.be (04/01/2021): https://www.mijnbenovatie.be/nl/nieuws/een-op-de-drie-vlamingen-geeft-huis-grote-make-over-door-corona-n-256/.
- Audiofragment tijdens middagshow Radio 1 en Qmusic (02/01/2021, 12 uur).
- De Morgen Magazine (06/02/2021, fysieke krant & online): https://www.demorgen.be/beter-leven/durf-kleur-bekennen-gouden-tips-voor-een-maximalistisch-interieur~b09e1567/.