Tijdens de zoektocht naar uw droomwoning of verkoop van uw huidige eigendom vliegen de bovenstaande termen u ongetwijfeld constant om de oren. Ze zijn dan ook onlosmakelijk verbonden met de aankoop en verkoop van een woning. Op het eerste zicht lijken deze termen gelijkaardig, maar dat zijn ze niet. Een misopvatting leidt dan al snel tot een miscommunicatie. Liever voorkomen dan genezen? In dit blogartikel leggen we u graag het verschil uit tussen een bod, compromis en optie.
 

Wat is een bod?

Een bod is een voorstel voor een geldbedrag dat de koper als eerste uitbrengt. De vraagprijs nodigt uit om een bod te doen, maar het geboden bedrag ligt in realiteit vaak lager. De koper legt de bal dus in het kamp van de verkoper die het bod al dan niet kan aanvaarden. Zelfs wanneer de vraagprijs wordt geboden, heeft de verkoper de vrijheid om te beslissen of hij al dan niet verkoopt. Hier komen immers vaak nog bijkomende voorwaarden bij.

Bij niet akkoord vervalt het initiële bod en is het tegenaanbod geldende. Na wat heen-en-weer geschuif wordt zo de uiteindelijke verkoopprijs bepaald. Een bod is steeds bindend. Wanneer ook over de andere elementen een akkoord wordt bereikt, is de (ver)koop van de woning dus definitief.

TIP: Zorg ervoor dat uw bod een einddatum heeft. Zonder een dergelijk eindpunt kan uw bod geldig zijn voor onbepaalde duur zolang er geen uitdrukkelijke opzegging plaatsvindt. De verkoper kan dan te allen tijde ingaan op uw bod, zelfs wanneer u reeds een andere woning heeft aangekocht.

Wat is een compromis?

Een compromis is het resultaat van de succesvolle onderhandelingen tussen koper en verkoper. Deze wederzijdse verbintenis legt de verplichtingen van beiden vast op papier. Een compromis heeft een definitief en bindend karakter. Van zodra er een handtekening staat onder dit document, kunnen beide partijen zich later in het verkoopproces niet meer bedenken. Beloven is dus (ver)kopen.

Het compromis bestaat in 2 verschillende vormen: de klassieke onderhandse verkoopovereenkomst en de soepelere verkoop-aankoopbelofte. Beide compromissen zijn even bindend en bevatten qua inhoud dezelfde informatie. Het verschil ligt in de formaliteiten die vervuld dienen te worden op het moment van opmaak. Denk hierbij aan de nodige verplichte documenten, termijn van de notariële akte of identificatie van de koper.

Wat is een optie?

Een optie is een eenzijdige verbintenis van de verkoper die de woning een bepaalde tijd voor de koper reserveert. De verkoper maakt dus de belofte om het pand niet aan iemand anders te verkopen zolang de optie geldt. 

Heeft de koper de knoop doorgehakt en is deze klaar voor aankoop? Dan vereeuwigt deze zijn of haar beslissing door de optie te ‘lichten’. Hij of zij doet dit door de verkoper hier schriftelijk van op de hoogte te brengen. Met dit aangetekend schrijven komt de verkoopovereenkomst automatisch tot stand. Wordt de optie niet gelicht? Dan is de verkoper opnieuw vrij om zijn of haar woning te verkopen aan andere kandidaten.

Klinkt het bovenstaande nog steeds als Chinees in de oren of heeft u nog vragen? Contacteer ons dan voor bijkomend deskundig advies. We helpen u graag verder!